2012. szeptember 25., kedd

7 érzékek feletti emberi képesség

Élnek közöttünk olyan emberek, akik a megszokott képességeinken túli érzékelési tartományban is képesek működni. Ez egyeseknél valamely érzékük fizikai, automatikus túlműködésén alapszik, amely e személyeknél születésüknél fogva jelen van, másoknál ugyanezt a szervezetüket érintő külső behatás, sérülés, betegség okozza. A távérzékelés szempontjából tekintsük át a témakört, amelyek közül klasszikusan csupán egy, a szinesztézia illik bele a tudattal való érzékelések sorába.Túlemlékezés (hipermnézia/hyperthymesia): abnormális visszaemlékezési képesség saját életrajzi eseményekre, adatokra, részletekre.
A túlemlékezés definíciója  | Esetleírás

Visszhangos térérzékelés (echolocation/bio-szonár/visszhangképzés): a környezet felé kibocsátott (ultra)hang visszaverődésével történő tájékozódás (az állatvilágban a delfinek, denevérek használják), egyes emberek is képesek erre.
Az ultrahang természetéről

Savant(éleselméjűség)-szindróma: az agy adott területének (sérülés vagy rendellenes működés által kiváltott) kivételes hatékonysággal való felhasználása.
A Savant-szindróma leírása

Extra ízérzékelés: az ízlelőbimbók nagyobb méretének hatására ezek a személyek az ízeket legalább háromszor intenzívebben érzékelik, mint normál esetben.
A tudatos ízérzékelésről

Aura-látás: a szinesztézia egy szakasza, az emberi test által kibocsátott, az emberi szem számára egyébként láthatatlan energialenyomatok érzékelésének képessége, amely a szem számára a látható színskálán túli észlelést teszi lehetővé.
Az aura-látás és a szinesztézia

Mágneses túlérzékenység (magnetoreception): a Föld mágneses mezőjének, egyes területek, terek  mágneses befolyásoltságának érzékelési képessége. Az ezzel bíró emberek belső iránytűvel rendelkeznek, amelynek segítségével pontosabban találnak meg helyeket, mint GPS-el.
A magnetoreception leírása

Végül a távérzékelés szempontjából a legfontosabb emberfeletti képesség: a szinesztézia/összeérzés, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, azaz például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít, esetenként megváltozott idő- és térérzékelési körülmények között.
A szinesztézia definíciója


Nincsenek megjegyzések: