2011. október 19., szerda

The Psychic Footsoldiers - Dokumentumfilm a távérzékelés határvidékéről

Kifejezetten jó, elsősorban a távolbalátás erkölcsi, társadalmi vonzatairól szóló filmet készített Jon Ronson, amelyet a napokban találtam meg a népszerű videómegosztó oldalon. Címe: The Psychic Footsoldiers - A pszichikus gyalogság. A film erőssége, hogy nem a bulvár, vagy a telejósda irányába indult, hanem olyan, a remote viewing és a pszichikus kutatások sötét fejezeteinek célozta oknyomozó, feltáró céllal készült, amelyek megmutatják, hogy bizony a távolbalátás nem egy rózsaszín lányregény. A dokumentumfilm két témát dolgoz fel mélyebben. A jelentősebb:  Prudence Calabrese, aki létrehozta a maga Trans Dimensional System nevű módszerét, miután 1996-ban Courtney Brown-tól SRV-t tanult, és a Brown nevével fémjelzett – utólag mondjuk így – nem túl jól sikerült, emlékezetes távolbalátási kudarca nem vetített jó fényt a témára.
Röviden e kudarcról: az 1997-es Hale-Bopp üstökös esetnél a vizsgálataikat gyorsan nyilvánosságra hozták egy parapszichológiával foglalkozó rádióműsorban, miszerint az üstökös mellett-mögött egy földönkívüli űrhajó közeledik. Sajnálatos módon ezt a bejelentést néhány – mondjuk így: ufó-hívő – úgy értelmezte, hogy a kiválasztottakat e szerkezet magával viszi, amelynek érdekében több személy öngyilkosságot követett el. Erről a dologról további részleteket itt, a Heavens Gate bejegyzésben olvashatnak, vagy pedig az eset részletes leírását itt is. A társaság a megelőző estét videón rögzítette, ezek képei, valamint a megtalált holttestek helyszínelése is – nem megrázó módon – a filmben láthatók. Prudence elsőre elzárkózott a nyilatkozattól, (az eset után röviddel, teljesen visszavonult a RV oktatásától, gyakorlásától, publikációktól) de egy ével később meggondolta magát, és Ronson-nak beszélt igen nyíltan az érzéseiről, az esettel kapcsolatban. Nagyon nehéz, és nem is vállalkozunk arra, hogy akárcsak utólag is állást foglaljunk arról, mi volt a hiba, hol rontották el, és mennyiben felelősek egyáltalán a bekövetkezett halálesetekért a kicsit ügybuzgó távolbalátók, akik addigra több éves gyakorlatra tettek szert. Mindenképp érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy a jövőben, ki hol, milyen körülmények között publikálja eredményeit, mert gyakran nem, vagy félreértik, félreértik a technika lényegét, és helytelenül érzékelik a határait.
A film másik vonulata a híres lsd-kísérletsorozat a CIA berkein belül, aminek részeként a hivatalos jelentés szerint egy, a begyógyszerezéséről nem tudó férfi, Frank Olson öngyilkos lett. A dokumentumfilmben a fiával beszélnek az 50-es évek CIA agykontroll programjáról, a körülményekről, láthatunk filmet a holttest kihantolásáról, majd Olson fiának közleményével zárul szinte: szerinte nem öngyilkosság történt kábítószer hatására, hanem gyilkosság. Eric Olson egy projektet is indított a témában: http://www.frankolsonproject.org/
A film, noha nem ad tanácsot, hogyan lássunk neki a gyakorlásnak, mindenképp jelentős dokumentum a távolbalátás társadalmi, politikai körülményeiről. A tanulságokat érdemes mindenkinek magában levonni.
A filmben közreműködik több ismert távérzékelő személy, mint például Ed Dames, Russell Targ vagy Joe McMoneagle is.

The Psychic Footsoldiers - A pszichikus gyalogság
http://youtu.be/sjjdPcLScwQ
(A linken szereplő 49 perces film angol nyelvű)

Nincsenek megjegyzések: