2010. március 10., szerda

Egy napilap távérzékelése - elemzéssel

Egy olyan feladatot improvizáltam nemrégiben, ami segített kilendülni egy számomra holtpontnak tekintett napszakból. Bizonyos külföldi, az adott ország egyik tömegközlekedési járművéről elnevezett ingyenes napilapjából került hozzám egy hétköznapi példány, és nem hagytam ki a lehetőséget, hogy vakon megpróbáljak ,,beleolvasni". Mivel több nappal azelőtti, idegen nyelvű és az adott ország belpolitikájával, kulturális életével foglalkozó lapszámról van szó, nem fenyegetett a veszély, hogy a hazai tévé-híradókból ismert 1-2 hír köszönne vissza. A napilap ott hevert összehajtva az asztalon még kézzel se értem előtte hozá, így a pszichometria által történő információszerzés is ki volt zárva [bár az se lenne megvetendő teljesítmény - HunViewer]. A cél a legbelső lap belső két oldalának érzékelése volt. A vázlatpapírra skicceltem néhány szót,ami felmerült, valamint pár ábrát, kb. 5-6 perc időtartalomban (ezt persze lehetett volna tovább húzni is). Lássuk, mi sikerült:
A baloldal: a legerősebb impulzus egy konkrét szó volt, amit közép-résztől felfelé helyeztem el: le perreux. A folyóirat francia nyelvü, ezt persze tudtam előre. A szótár szerint ez egy párizsi kerület neve, és családnevek is feljöttek a kereséskor. A hozzá legjobban hasonlító szó: perruche jelentése törpe papagály, sokat fecsegő asszony. Még ide vehető a les pertubations, "zavar" kifejezés is. Az adott helyen egy egész oldalas mobiltelefon reklám van, a szó helyén pedig egy idős nyugdíjas nő áll (úgy felöltözve,mint a piacon, egész nap ráérő pletykafészkek, kis ölebbel, kosárral) egy gúlának a tetején, alatta egy lány, azalatt egy férfi. Erre az oldalra még rajzoltam a vak vázlatomon a felső oldalon jobb felé tartó negyedbe egy nagy labdán attól kisebb labda formát, valamint a lap közepén alulra egy háztetőn kéményre hasonlító, piramisszerűen kihegyesedő alakzatot. Ezek a középen felépített ember piramishoz álltak közel, kontúrban, a 3as tagolás nem egyértelmű.
A jobboldalon (szemből nézve) bal felső 4/5 ödnél egy szó: qairclée (quair=rakpart, folyópart, clée=clé, kulcs). Az újságban ebban a magassában egy mondat volt, aminek a végén, az elhelyezéstől távolabb, a qualité szó volt, ami a minőséget jelenti ott is.
Középen jobboldalt egy macskak konturját vetettem papírra, ott a valóságos újságban egy csoportkép szélső tagja egy sötét hajú hölgy állt. Középen balfelé a métre, méter szó jött nekem, az ide eső valós szó az újságban a maitre, maitresse, fő, legfontosabb szó állt. A jobb oldal alján balfelé húzva egy nő feje "látszott". Ez valóságos is lett volna, ha a napilap másik hivatalos nyelvű azonos napi kiadását néztem volna, a hölgyet felfelé csúsztatva 1/3 nyi távolságban éppen az említett csoportképbe került volna a fej. A lap alján sorban 3 db kocka vízszintesen jött nekem, ami ott volt, csak éppen a jobb szél alján, függőlegesen.

Összegezve: ha szöveg, szöveges ábra távérzékelését végezzük, a sajtóterméket, a szavak és a képek átválthatnak egymásba, a képi tartalom szövegként jelenhet meg. Ez pont ellentétes a chates monitoringnál tapasztalt jelenséggel, mikoris a képi látvány jelenik meg egyből szövegként. Információ érték szempontjából nincs jelentősége, de a dokumentumok pontos távérzékelésénél nagyobb figyelmet igényel a folyamat. Ezúttal a sok morzsa, részlet egymástól függetlenül érkezett, kiragadva, és nem is törekedtem arra, hogy a leírt információ egészének a tartalmát, nem szószerinti lényegét észleljem. Maga a folyamat érezhetően energetikai változásokat hozott létre bennem, tudat alatt sem akartam befolyásolni logikai keresgéléssel, asszociálással, a cél egyszerűen az volt, hogy kiragadjam magam egy gondolatfolyamból, és ez sikerült.
A jövőben további vizsgálatokkal szükséges megnézni, milyen eltérések jelentkeznek ha egy szövegben csak a szavak egyes betűit, a mondat egyes szavait keresem, illetve csak a tartalom mondanivalóját, mikor több oldalnak a témájául szolgáló lényeget kellene tömöríteni. Nyilván egy harmadik felfogás az oldal és a szöveg képszerű, fotorealista észlelése, ahol az írás, rajz, képek a maguk helyén vannak.


Aki most kezdi a távérzékelést vagy a dokumentációk érzékelésében kezdő még, azt mindenképpen vegye figyelembe, hogy a merész kihívásokat akkor is érdemes gyakorolni, ha az elején nem sok eredmény mutatkozik, hiszen a saját viszonyítási pontjaink kialakításában a gyakorlás tud a legtöbbet segíteni.

Nincsenek megjegyzések: