2010. január 21., csütörtök

Könyvajánló: Testen kívüli élmények

Robert A. Monroe: Testen kívüli élmények
Alcíme: Utazás az idő és halál nélküli élet világába
Journeys Out Of The Body, 1972
Magyar Kiadás: Budapest, 1993, Új Vénusz Lap- és Könyvkiadó, Időgép Könyvek

A könyv igazi hiánypótlás. A téma jellegéből adódóan nem lehet egy leírásra alapozva az egész témakört átlátni, de a sok kortárs leírást nézve továbbra is aktuális ez a részletes beszámolókat tartalmazó könyv. A távérzékeléssel - mivel akkor még a mai módszertan és maga a személyes tanítás ötlete nem volt megfoganva - csak áttételesen foglalkozik, viszont pont ezért jelentős, amikre rámutatott: a testen kívüli élmények során és a jövőbe, későbbi eseményekbe való betekintés alatt "ismerős" jelenségek bukkannak elő.
A Második Állapotban, érzékelés közben rendszeresen találkozunk egy problémával. Lehet hogy testi érzékelés közben is gyakoribb, mint hosszuk. Arra célzok, amikor a tudat azonosít előzőleg nem ismert és nem érzékelt személyeket, helyeket és dolgokat. A válasz, hogy úgy mondjuk, értelmez és magyaráz. Az agy az emlékek és tapasztalatok közt kutat, hogy elvégezhesse az azonosítást. Ha nem talál olyat, ami azonos lenne a megfigyelésekkel, ekkor a leghasonlóbb emlékeket és állapotot választja: "Ezt látod, ezt tapasztalod". És csak kritikus elemzés mutathatja ki, mi köze az érzékelt dolognak a válaszokhoz. Nem pszichiáter a szerző, de a fogalomhasználata, leírásai zárt logikával készültek, amikor pedig valamire nem tud válaszolni, azt is megírja, nem bújik el valami ködös elmélet mögé.

Számos esetleírása felveti, hogy alaposabban nézzünk utána az éppen szóban forgó témának. Így a Faraday-kalitka, elektromosság és testből kilépés gátoltsága, és számos egyéb élménye. Az időben a szerző után következő generáció számunkra érdekes nagyjai jól mutatják be, hogy céltudatos fejlesztéssel mennyi mindent ki lehet hozni ebből a témából. Ugyanakkor rengeteg részletkérdés vár megválaszolásra, amelyek a legtöbb ember képzeletében meg se születnek, mint lehetséges probléma vagy lehetőség.
Kiegészítő információ: Robert A. Monroe 1978-ban megalapította a Monroe Intézet (The Monroe Institute) nevű nonprofit szervezetet, amely az évezred utolsó három évtizedében programjaiban foglalkozott többek között a meditáció, a tudatos álmodás (lucid dreaming) és a távérzékelés (remote viewing) kutatásával és gyakorlati alkalmazhatóságaikkal is.

A könyv fülszövege:
Először ugyancsak megriadt és hitetlenkedett Robert Monroe, amikor minden átmenet nélkül és akarata ellenére beköszöntöttek nála a testen kívüli élmények. Azon kapta magát, hogy kilép hús-vér testéből és olyan helyekre utazik, amelyek távol esnek a földi lét szellemi-anyagi körülményeitől; ő is átlépett abba a világba, amelyet nem béklyóz idő és halál.
Félelmei ugyan eloszlottak, amikor megismerkedett másokkal, akik ugyanezt tapasztalták és elolvasta a témával foglalkozó keleti irodalmat, de az egyre sűrűbbé váló utazások egész életét megváltoztatták.
Ebben az első kézből való, közvetlen beszámolóban Monroe arra biztat bennünket, hogy gondoljuk át az életről és a halálról vallott nézeteinket és aprólékos utasításokat mellékelve invitál meg bennünket is egy testünkön kívüli utazásra.

A könyv a bejegyzés időpontjában előjegyezhető volt:
Antikvárium.hu >>>


Robert A. Monroe az Answers.com-on
Robert A. Monroe és művei
Robert A. Monroe a szabad lexikonban

3 megjegyzés:

HH írta...

Olvastam a könyvet,és megerősített abban,hogy amit átéltem az nem hallucináció,hanem valóság.

MW írta...

Köszönjük a hozzászólást, a közeljövőben szeretnénk újabb a témába vágó könyvekről még írni. Nagyon sok leírás született, sok a félreérthető, vagy félrefordítható..Ha egy-egy tapasztalatával kapcsolatban semmit se olvasott még, attól az még igaz, ahány szerző, annyi élményanyag!

MW írta...

Tisztelt olvasónk írta, hogy nála a Monroe intézet linkjére kattintva vírustámadás indult. Amikor a bejegyzést írtam, az oldal még rendben volt. Sajnálatosan sok para oldalt visszatérően támadnak be, idehaza és külföldön is. Ráadásul a Monroe Institut oldalán nincs is miért garázdálkodni, mert igen kevés letölthető ingyenes cucc van...

Ennek fényében javaslom a kiemelt figyelmet az orosz oldalakon, az ingyenes letöltéseket engedő lapokon, és az olyan főleg ingyenes tárhelyen levő oldalaknál, ahol reklámok is futnak!
És köszönöm a visszajelzést!