2009. november 10., kedd

Könyvajánló: Jövőlátó ember

Új rovattal bővül blogunk, mától a témával kapcsolatos könyvajánlókat, recenziókat, olvasónaplókat teszünk közzé a könyvajánló címkén. Önöktől is várunk hasonló ajánlásokat, ha ilyen témájú könyvvel futottak össze. Kellemes olvasási élményt kívánunk!

Robert Silverberg: Jövőlátó ember
The Stochastic Man [1975]
Victor Gollancz Ltd, London, 1976
Ez a leírás az 1993-as Móra Ferenc Könyvkiadó könyvárusi forgalomba nem kerülő Galaktika Baráti Kör Könyvklub kiadásának alapján készült.
ISBN: 963-11-7132-9. Fordította: Szilágyi N. Erzsébet

Fülszöveg: Ha az ember számol a véletlenekkel, akkor kiszámíthatja a jövőt, tehát nincs ebben semmi rendkívüli. Lew Nichols is jövendöléssel foglalkozik. Megbízható, pontos jóslatainak köszönhetően fontos szerepet szánnak neki New York politikai életében is a város ambiciózus polgármestere mellett, aki meg akarja nyerni a következő választásokat.
Nichols megjósolja ugyan a jövőt, de nem látja. Ehhez csakugyan rendkívüli adottság szükségeltetik, amellyel csupán egyetlen férfi, a világtól félrevonult Martin Carvajal rendelkezik. A különleges képességű látnok felajánlja Nicholsnak, hogy megtanítja látni. [...]

A könyvet 1976-ban jelölték a Hugo-díjra [az egyik legismertebb SF elismerés], amelyet végül más műnek ítéltek.

Az ekultura.hu oldalon Galgóczi Tamás írt a könyvről recenziót, egy rövid részlet ebből:
"Különösen tetszett az, hogy már 1975-ben képes volt megjósolni, hogy az ezredfordulót az emberiség nagy része 1999. szilveszterén fogja ünnepelni, nem törődve a hivatalos változattal (mely szerint 2000. december 31. az évezred utolsó napja). Természetesen nem minden jóslata válik be, de hát ez érthető is, hiszen ő csupán egy író, nem pedig a történet főhőse."
A teljes írás az ekultura.hu oldalán >>>

Robert Silverbergről >>>

A könyv 1993-as magyarországi megjelenésekor nem került könyvárusi forgalomba, így ma is csak gyűjtőtől vagy antikváriumból lehet hozzájutni. Néhány könyvantikvár oldal, a teljesség igénye nélkül, ahol körülnézhetünk a könyv után:
RégiKönyvek.hu >>>
Antikvárium.hu >>>
Eladomakönyvem.hu >>>
Vonnegut Antikvárium >>>
AntikHáz.hu >>>


Nincsenek megjegyzések: