2009. március 9., hétfő

Kérdezni tudni kell

slack12's pic from flickrEzúttal eltekintek attól, hogy az érzékelési módszereket elemezzem, kizárólag abból a szempontból tekintem át a remote viewing lehetőségét, hogy a készítendő vizsgálatok, felteendő kérdések a lehető legjobban használhatókká váljanak. Amíg az egyes technikák egyénileg eltérhetnek, a vizsgálati azonosító szerkesztése során elég a résztvevőkkel kapcsolatban figyelni néhány dologra. Értelemszerűen egy kevésbé gyakorlott távérzékelő ugyanolyan jó vizsgálati azonosítót képes készíteni, mint egy több éve ebben gyakorlott személy. Pár apró "trükkel" a hatékonyságot alaposan megnövelhetjük, az üresjáratok, kétértelműségek csökkentésével,
kizárásával.

A kezdet: Mi legyen a kérdés? Ha a vizsgálattal nem kizárólag a gyakorlásra irányul, válasszunk értelmes, hasznos célt. A haszon általában olyasmi lesz, ami mint tudás, információ, jól felhasználható az eredmény ismeretében a résztvevők életében, a szűkebb-tágabb környezetében is. A haszon egy rejtett összefüggés felismerése, a múlt, jelen lehetséges jövő történelmi szelete, vagy valami sokkal konkrétabb dolog, elveszett emberek, tárgyak megtalálása, és így tovább.

Mindenekelőtt távérzékelési vizsgálat résztvevőihez kell igazítani a témát, mert például ha nyilvános a vizsgálati azonosító, azt természetesen lelkes fiatalok is megnézhetik, ők semmivel se rosszabbak, mint az idősebb távérzékelők, sőt tanulni lehet tőlük. Viszont ha fiatalkorúak, ezt tartsuk szem előtt... Például jogosan érezhetné kihasználásnak egy 17 éves résztvevő, ha szerencsejátékhoz használnák fel a képességeit, mert ő törvényesen 18. életév betöltéséig nem vehet részt ilyenben. Ugyanígy, az életkori sajátosságaiknak megfelelően kell más területeken is odafigyelni. Szintén érdemes tudni, hogy valamelyik résztvevőnek egy konkrét esetben van-e különleges kapcsolata, viszonya a célhoz - ami, mint tudjuk, nagymértékben befolyásolhatja az érzékelés eredményét.
Diszkréciót erősítendő, ha például az illető jóváhagyásával mégis egy eltűnt ismerős megtalálása a vizsgálat célja, akkor ott a lehető legsemlegesebb megfogalmazást használjuk: amennyiben lehet, akkor ne a Karcsi komáját, hanem konkrétan Kisnagy János xy-i lakost-keressük! A vizsgálati azonosító létrehozója általában azt is tudja a vizsgálatot végzőkről, amiket ők egymásról talán nem, és ez óriási felelősség! Még a vizsgálat elemzésének, eredményének leírásában is figyeljünk erre!

Ha már megvannak a távérzékelési vizsgálathoz rendelkezésre álló megfelelő személyek, vizsgáljuk meg, hogy az érzékelésre létrehozott azonosítónk:

- Értelmes? Azaz: nem felesleges energiapocsékolás? Például ha egyszerűbb 1-2 telefonnal, vagy talán interneten utánanézni, ne terheljünk senkit azzal, hogy vizsgálatot végeztetünk erre a célra. A már tapasztaltabb távérzékelők egyre több megbízást kapnak, keresnek, a kezdők is vágynak a kihívásokra, becsüljük meg, hogy ránk szánnak pár percet, vagy órát.
- Valóságos információra irányul? Fölösleges rengeteg álkérédés, ami egy bulvárújság címlapján rejtélyként hat de egy szakember azonnal megválaszolja, mert a nagy kérdést az adott szakma szabályai, sajátosságai determinálják. Például: hány évet fog kapni a gyilkos?? Ezt mi is megnézhetjük törvénytárban, a jogszabály rögzíti hogy meddig terjed a büntetési tétel, meg van rá bírói gyakorlat. Ugyanakkor megállapíthatjuk a kiszabott büntetés mértékét távérzékeléssel is, ez látványos, de felesleges vizsgálat. Arra viszont érdemes vizsgálatot végezni, hogy [kétség esetén, illetve több gyanúsítottnál], hogy valójában ki követte el a büntetendő cselekményt.

Ugyanígy rengeteg dolog saját természete szerint determinált, fizika, kémia, élettan, orvosi területen. Az ilyen bizalmas, másokkal meg nem osztandó vizsgálatokat, ha korábban nem találkoztunk a témával, inkább magunk, vagy egy kellőképpen összeszokott távérzékelési csoport végezze.

Ha egy vizsgálat, illetve vizsgálati azonosító méltó rá, hogy foglalkozzunk vele, pontosan fogalmazzuk meg az információ kinyerésének célját, azaz határozzuk meg a lehető legrészletesebben, hogy mit is akarunk?
- Valamit megerősíteni vagy cáfolni?
- Kiegészíteni? Információt bővíteni?
- Túl sok információt használható szintre szűkíteni?
- Valamilyen esemény, jelenség belső szabályainak megértése?

Amennyiben az adott vizsgálati azonosítón szereplő célra már előzőleg irányult egy másik vizsgálat, abban az esetben új érzékelés esetén változtassunk a cél meghatározásának részletein.

Például: Az alábbi kérdések mind ugyanarra az eseményre vonatkozhatnak, de hatalmas eltérésekkel:

Hányan voltak jelen a teremben? [általános alapkérdés]
Volt-e magyar nemzetiségű a teremben? [szűkítés, egy tulajdonságra]
Hány magyar volt a teremben? [előzőhöz képest bővítés,konkrétabbá tétel]
Milyen nemzetiségűek voltak a teremben? [még bővebb információ]
Mindig ők voltak ebben a teremben? [ciklikusságot keres]

Egy komolyabb vizsgálatnál érdemes elgondolkodni, melyik alapverzió lenne elsőre a legjobb, és biztos ami biztos, megismételt vizsgálatra, tartalék kérdésre melyiket érdemes még eltenni [a már fentebb említett, ugyanarra a célra történő új vizsgálat végzése esetén, amikor új, másik vizsgálati azonosító létrehozásával történik a következő ülés].

Fontos, hogy a teljesen általános, semmitmondó kérdésekre is hasonló felbontású válaszokat várjunk, vagyis a rák gyógyszere, a világbéke elérése, stb. A lényeget érintő válasz megkapásához csupán egy kérdés csak nagyon hosszadalmasan, bonyolultan tehető fel. Ettől sokkal jobb egy koncepcióban több lépcsőben valamelyik részletére rámenni, vagy úgynevezett monitoros vizsgálatot folytatni. Tehát bizonyos típusú rákbetegség gyógyszere, egy adott ország társadalmi békéje, [stb] kifejezésekre szűkítve. A hétköznapi fogalmak, szóbeszéd, gondolkodásmód meghaladása természetesen mintegy következménye a rendszeres gyakorlásnak, ez mentális fejlődést, tudatszint változást is jelent. Ahhoz, hogy ilyen bonyolult vizsgálatokat végezzünk, mindenképp gyakoroljunk, tanuljunk, elemezzünk előtte rengeteget. Ha már megtaláltunk egy elveszett kulcscsomót, vagy kiskutyát már bátran kacsinthatunk [a sikeres stábbal, résztvevői körrel] magasabb célok felé. A fejlődésünk megfigyelhető a vizsgálati azonosító szerkesztésénél is, ahogy változnak a kérdéseink, vágyaink,hogy mit szeretnénk megtudni.

Ne felejtsünk el tehát egy fontos részletet. A távérzékelés egy tudati technika és technológia, amely az egyértelmű meghatározásokon alapuló információk megállapításával dolgozik. Úgy, és azt kapjuk, amit kérünk - azaz: kérdezni tudni kell.

Szerző: MW.

Nincsenek megjegyzések: