2008. december 5., péntek

Dokumentumok távérzékelése

Dokumentumok távérzékelése - saját [fejlesztés alatt álló] módszer

A remote viewing "Dokumentumok távérzékelése" módszerével meghatározható különféle dokumentumok egészének, vagy egyes részeinek tartalma. A módszer jelentősége abban áll, hogy segítségével egy általunk [illetve a megbízó által] ismeretlen tartalmú dokumentum információihoz juthatunk hozzá annak birtoklása, illetve előzetes megismerése nélkül.
A módszer által elérendő eredményeket figyelembe véve két fajtája van a dokumentumok távérzékelésének: a szondázó és a kiválasztott vizsgálat. Az egyes dokumentumok különböző részei [és egyben az egész] tartalmának vizsgálatára a szondázó távérzékelés szolgál, egy meghatározott részének tartalmát pedig a kiválasztott vizsgálat segítségével ismerhetjük meg. A dokumentum egészének témáját célszerű a tartalomjegyzék célként való meghatározásával, illetve a tartalomra vonatkozó hívósornak célként való megadásával vizsgáltatni.
A dokumentumok távérzékelését alapesetben mindig klasszikus távérzékelés protokollja szerint végezzük és dokumentáljuk.

A dokumentumok távérzékelésének fajtái


Szondázó

Egy meghatározott dokumentum véletlenszerűen kijelölt oldalán, vagy annak egy részén található tartalom vizsgálata. Sem a megbízó, sem a távérzékelő nem bír ismeretekkel a dokumentum egészének vagy részeinek tartalmáról, mindkettőjük előtt ismeretlen a tartalom. A kiválasztott oldalszám [továbbá szükségszerűen: bekezdés, szakasz, stb.] meghatározása után a megbízó létrehoz egy vizsgálat azonosító kódot, amelyet eljuttat a távérzékelőnek. A folyamat annyi vizsgálatból áll, ahány részét kívánjuk megismerni a dokumentumnak.


Kiválasztott

Egy meghatározott dokumentum tetszőleges [bármely] oldalán, vagy annak egy részén található tartalom vizsgálata. A megbízó előzőleg megismeri és áttanulmányozza a kiválasztott részt, amelyről egy vizsgálat azonosító kódot hoz létre, amelyet eljuttat a távérzékelőnek. A dokumentumok "kiválasztott" távérzékelése elsősorban teszt-jellegű feladatokat jelent, tesztelésre használjuk. Teszt esetén a minél pontosabb eredmény elérése érdekében a megbízó a távérzékelési célként szereplő dokumentum-részletről egy rövid, szöveges összefoglalót készít, ezt követően határozza meg a vizsgálat azonosító kódot. Az így elkészített rövid, szöveges vázlatot a vizsgálat utáni visszajelzésnél eljuttatja a távérzékelő számára.

Nincsenek megjegyzések: